x jawab dosa . bhahaha
nikali kunu aku mau cerita pasal tomyam , semalam aku masak tomyam slurppp ~ 1st time masak tomyam , haha . ingat kan susah sangat mau masak tomyam . yela , senang sebab ada kiub . nipun kak.yati yg ajar . terima kasih kak . nanti sy balik sy buli masak suda . bhahaha
mau tau cara-II ? okayy . bahan-II yg perlu
- daging/ayam/udang/sotong/fishball/fishcake - terpulang la mau apa
- bawang putih / merah / besar
- tomato
- serai
- daun limau purut - PENTING NI
- lada - terpulang berapa banyak .
- dan yang paling penting !!! kiub tomyam
mula-II tumis bawang merah dgn bawang putih dulu
okay lepas tumis bawang , masukkan segala daging-II tadi . lepas masukkan daging-II , masukkan air . ikut rasa sendiri la mau banyak ka sikit yee :D
lepas suda masukkan air , masukkan serai/lada/limau purut/bawang besar
lepas tu kasi masuk kunu tu kiub tomyam
lepas kasi masuk kiub tomyam , kejadiannya akan seperti ini !
okay suda kan , letak garam dulu sikit . sebab kiub tu suda masin . kalau suda , buli suda rehat-II . tunggu lbih kurang 10minit begitu . lepas 10minit baru kasi masuk tu tomato , kasi masuk lama-II supaya tomato tu xhancur .
tunggu kejap lagi , lebih kurang 5minit . lepas 5minit , kejadiannya seperti ini
okay , kasi taru la kunu dia d mangkuk kamu . suda masak ba .
SELESAI ! siap suda tomyam kita , hahaha . sedap ohh kami makan . makan sama nasi merah lagi tu :D
okay , siap sesi memasak kita . sekian dan terima kasih . bye !
No comments:
Post a Comment